Culturele en/of toeristische verenigingen

Museum van de Kelten

vzw Centre de Recherches Archéologiques en Ardenne (CRAA) (Centrum voor Archeologisch Onderzoek in de Ardennen)

Bibliotheek van Libramont

De Kelten hebben misschien niet veel geschreven, maar hun buren waren vaak zodanig onder de indruk van de Keltische beschaving dat ze ons teksten over de Kelten hebben nagelaten. Soms hebben ze de realiteit wel verdraaid … en van de Kelten gemene barbaren gemaakt!
De bibliotheek stelt u een “Keltisch fonds” voor met werken over de Keltische folklore en tradities die u zo vaak u maar wilt kunt uitlenen!

Toeristische Dienst (VVV Kantor)

De Toeristische Dienst beschikt over alle informatie over de partners en de evenementen van “Het Keltische Libramont-Chevigny”. U vindt er ook wandel-, fiets- en mountainbikekaarten die u door de gemeente en langs dorpjes en opmerkelijke sites voeren.
Deze parcours kunnen gratis gedownload worden op de website http://www.lagrandeforetdesainthubert.be

Maison du Tourisme de la Forêt de Saint-Hubert

Het Maison du Tourisme du Pays de Saint-Hubert informeert u over de evenementen die georganiseerd worden door de partners van “Libramont-Chevigny, la celte” en het heeft ook enkele producten van “Libramont-Chevigny, la celte” in de winkel liggen.

Restaurants - streekproducten

À la main verte

Groententeelt in permacultuur: groenten, kleine vruchten. Traditionele en oude variëteiten

De Kelten kenden geen aardappelen en ook geen chocolade en toch ontbrak het hen aan niets! De Keltische teler wist perfect hoe hij de grond moest bewerken. Bovendien gebruikten de Kelten de planten niet alleen in de keuken … Christine en Philippe willen deze kennis en hun liefde voor de grond graag met u delen.
“À la main verte” beschikt over een groentetuin waar de oude groenten een hele geschiedenis hebben.
U kunt ze proeven of ze leren gebruiken om er textielverf van te maken.

La Pause Chocolat -Thé

Artisanaal chocoladehuis en degustatiesalon

De Kelten kenden geen chocolade … Maar ze konden echt wel genieten!
Honing was het ideale ingrediënt voor zoete bereidingen: taarten, zoetigheden, …
La Pause Chocolat Thé stelt u een chocoladereep voor met Keltische smaken en met hazelnoten, die heel goed gekend waren bij de Kelten.
Dit is een mooie herinnering aan “Libramont-Chevigny, la celte” en het ideale voorwendsel om een artisanaal product mee naar huis te nemen waar de Belgische makers van lekkernijen trots op zijn en waar lekkerbekken dol op zijn.

L’Herberie

Naturopaat, biologische winkel

De druïden zijn de emblematische figuren uit onze Keltische gedachtengoed die beschikten over de kennis, en dan in het bijzonder wat remedies tegen kwaaltjes betreft. Bovendien is de Keltische manier van eten vandaag een nieuwe bron van inspiratie voor wie zich preventief wil verzorgen door gezond te eten!
L’Herberie biedt u een mengeling specerijen – die de Kelten ook al kenden – om te gebruiken in een infusie, een didactische poster over de planten en ingrediënten die de Kelten gebruikten, de heilzame effecten ervan en receptideetjes.

Philippe Breulet

Imker

Vakmanschap, vrijetijdsbesteding en decoratie

De Kelten waren juweelliefhebbers en ze ontwierpen motieven die geïnspireerd waren op de natuur, de flora en de fauna. Ze beheersten de kunsten van het vuur, ze bewerkten metaal en maakten ook glasparels.
Aurélie Moreau bewerkt glas en metaal in uiteenlopende vormen: glasramen, juwelen, email.
Met onze voorouders deelt ze de voorliefde voor technisch onderzoek en de inspiratie voor haar grafische wereld put ze uit de natuur. Als u een afspraak maakt, ontvangt ze u in haar atelier waar ze u kennis laat maken met haar vak, haar creaties … en haar tuin.

Aux couleurs d’argiles

Keramiste, atelier en winkel voor benodigdheden

De Kelten produceerden heel wat keramiek voor dagelijks gebruik: om te koken, te bewaren en te serveren. De technieken die ze gebruikten zijn goed gekend, want keramieken voorwerpen worden vaak teruggevonden op archeologische sites.

Aux Couleurs d’Argiles beschikt over een atelier en een boetiek met materiaal voor keramiek waar u kunt kennismaken met deze eeuwenoude kunst. Anne Dory zal haar passie, kennis en vakmanschap heel graag met u delen.

Le temps de rêver

Kinderdecoratie, spelletjes en kwaliteitsspeelgoed

Maakten de Kelten ook plezier? Waarmee speelden ze? Wat de archeologie aan het licht bracht, zal de liefhebbers van het damspel zeker kunnen bekoren.
Le Temps de Rêver biedt u precieze documentatie over de spelen, van het eenvoudigste tot het meest complexe. U vindt hier ook accessoires (ambachtelijk vervaardigde zwaarden en schilden) en modellen voor Keltische kleding die de handigsten onder u zelf kunnen maken.

La Table créative de Marie

Kinderdecoratie, spelletjes en kwaliteitsspeelgoed

Wapens, juwelen, vaatwerk, … Het meubilair uit de graftombes die in Europa, en dan in het bijzonder in de Ardennen, ontdekt werden, heeft ons heel wat kostbare informatie opgeleverd over het dagelijks leven van de Kelten.
La Table créative de Marie ligt in de buurt van een opgraving waar mooie ontdekkingen werden gedaan en stelt u decoratieve en nuttige objecten voor: een houten koffertje (ook vervaardigd door La Table créative de Marie) om doekspelden en andere juwelen in op te bergen.

Medewerkers