Point de contact Corona : Florence Zenner : 061/224976 (de préférence le mardi) ou info@museedesceltes.be
HomeEn u> Groep >  School

School

Geschiedenis, aardrijkskunde, Frans, wiskunde, wetenschappen, … De Kelten vanuit alle standpunten.

Dankzij een bezoek aan het Musée de Celtes kunt u interdisciplinair verschillende vakken aankaarten op een dynamische manier die uw leerlingen zal bijblijven.

Als u een bezoek of een workshop reserveert krijgt u de kans om de Kelten vanuit verschillende standpunten te leren kennen: enerzijds observeert u hun verwezenlijkingen en anderzijds kunt u experimenteren met hun dagelijkse activiteiten.

Toegangsprijs

2 euro per persoon
Geleid bezoek : 2 € extra/persoon
Workshops : 2 of 3€ extra/persoon
+ gratis toegang voor de leraren met een lerarenkaart

Meer praktische informatie.

Wilt u uw komst met uw leerlingen voorbereiden of uw bezoek in de klas verder aanvullen, dan beschikken wij over heel wat pedagogische tools. Sommige van deze documenten kunt u downloaden op onze website, andere kunt u bestellen via onze website of ter plaatse aankopen.

Geleide bezoeken

Klassiek geleid bezoek

Onze gids laat u kennismaken met de wereld van de Kelten in de Ardennen door u de voorwerpen in de etalage te laten zien. Dit archeologisch materiaal is afkomstig van opgravingen die plaatsvonden in de regio.

Door de analyse van deze archeologische vondsten te combineren met antieke teksten en de Keltische iconografie zal de gids u meer uitleg geven over het dagelijks leven van deze vroegere bewoners van de Ardennen. Dankzij deze presentatie zullen de leerlingen niet langer vastzitten aan bepaalde stereotypen die al te vaak geassocieerd worden met de Kelten.

Naast zijn uitleg biedt de gids u ook de mogelijkheid om reconstructies van objecten te manipuleren: maliënkolder, aardewerk, doekspelden, …

Het geleide bezoek is bijzonder interactief. De leerlingen worden bij elk behandeld thema geprikkeld, voornamelijk onder de vorm van “vragen-antwoorden”.

Geleid bezoek voor de allerkleinsten

Dit bezoekscenario werd speciaal uitgewerkt voor kinderen jonger dan 6. Onze gids verwelkomt de kinderen in kostuum en stelt hen voor om zich ook te verkleden in “kleine Kelten”. Samen maken ze kennis met de beroepen van die tijd, het krijgerspak, de muziekinstrumenten, … Alles gebeurt op een ludieke en vrolijke manier aan de hand van verhalen en liedjes.

Workshops: 2€ per persoon

Workshop zeep (voor de -6-jarigen)

U weet het misschien niet, maar de Kelten verzorgden zich goed: scheren, haren kammen en … inzepen!

Elke deelnemer gaat naar huis met een zeepje dat hij zelf maakte.

Workshop keramiek

Maak een pot van leem en versier uw eigen pot. Maak kennis met en test de verschillende technieken die de Kelten kenden: uitgehold in de massa, de plaattechniek, de worsttechniek. De deelnemers gaan terug naar huis met een zelf versierde eigen creatie.

Workshop vlechtwerk

Van de teenwilg tot de notelaar … alles kan gevlochten en bewerkt worden!

Maak kennis met de vlechttechnieken en ontwerp een mandje van teenwilg (of notenhout) en rietstengel.

De deelnemers mogen hun creaties mee naar huis nemen.

Workshop weven

Kennismaking met de weeftechniek op reconstructies. Elke deelnemer weeft wol met een naald en maakt zo kleine lapjes die hij op het einde van de animatie mag bijhouden.

Workshop vuur-fibula (vanaf 10 jaar)

Maak kennis met de verschillende technieken die de Kelten gebruikten om vuur te maken (wrijving, percussie, …). Probeer het zelf ook eens uit: de Keltische aansteker!

En op basis van een koperdraad imiteren de leerlingen de handelingen van de smid en de bronsgieter en ze maken een doekspeld, de voorloper van onze veiligheidsspeld.

De deelnemers mogen hun speld houden.

Workshops: 3€ per persoon

Workshop koken (vanaf september 2019)

Kleine hartige of zoete pannenkoeken bakken naargelang uw voorkeur, en dit met voedingsmiddelen die Kelten ook al kenden. Eens uw deeg klaar is, moet u uw pannenkoekje enkel nog bakken in een oven en opeten.

Smakelijk!

Pedagogische dossiers

Niveau kleuterschool, begin lagere school

De leerkrachten vinden in dit dossier enkele eenvoudige oefeningen om hun bezoek aan het Museum van de Kelten met de allerkleinsten aan te vullen.

Pedagogisch dossier niveau kleuterschool – downloaden

Niveau einde lagere school en begin secundair onderwijs

De Kelten in de praktijk – De Kelten en interdisciplinariteit

Via dit pedagogische dossier kunnen de leerkrachten een link leggen tussen hun bezoek aan het Museum en de verschillende vakken waarin de kinderen onderwezen worden. Ze vinden er didactische fiches in terug voor de lessen geschiedenis, Frans, wetenschappen, aardrijkskunde, …
Naast deze fiches zal de leerkracht nog bijkomende informatie vinden over de Kelten en deze informatie kan hem helpen om dit onderwerp in de klas te gebruiken.

Pedagogisch dossier niveau basisonderwijs – downloaden

Het wereld van de Kelten

Een uitstekend pedagogisch dossier voor de leerlingen en de leerkrachten. Dit referentiewerk omvat op een duidelijke en beknopte manier alle informatie die aangeboden wordt in het Museum.
Te koop in de winkel van het museum.